feb 07 2012

Kom til opstartsmøde for et dansk Planka-initiativ!

Category: Nyhederpinnerup @ 00.43

Libertære Socialister København holdt i januar et oplæg med aktivister fra den såkaldte Planka-bevægelse, der kæmper for gratis offentlig transport. Initiativet Planka.nu startede i Stockholm i 2001 som modsvar på endnu en i den endeløse række af stigninger i prisen på offentlig transport – et område, hvor priserne gennem de sidste mange årtier er steget voldsomt meget mere end den almindelige prisudvikling – og Planka vakte hurtigt en del opmærksomhed ved deres utraditionelle tilgang, hvor de bl.a. hjalp folk til at køre på røven uden at blive taget og iværksatte en bødeforsikring, så man for et beskedent månedligt beløb kunne få dækket evt. bøder. På trods af den kontroversielle tilgang til emnet voksede Planka sig hurtigt stort og findes nu tillige i byer som Göteborg og Oslo.

Prisudvikling på offentlig transport, benzin, mælk og øl over tredive år

Priserne på offentlig transport har i tredive år været på himmelfart.

Også i Danmark lider vi under de voldsomme prisstigninger på offentlig transport, der gør det til en betydelig udgift overhovedet at komme rundt i byen. Hvis taksterne havde fulgt med den almindelige prisudvikling, ville en to-zoners-billet, der i dag koster 24 kr., i stedet koste 9 kr.! Dette er ikke bare socialt urimeligt, men også grundlæggende skadeligt fra et miljøperspektiv. Og den offentlige debat om emnet er stort set ikke-eksisterende.

Der er i det hele taget masser af gode grunde til at lade os inspirere af vores svenske og norske venner og forsøge at gøre noget ved problemerne herhjemme også. Derfor indbyder vi nu alle interesserede til at være med til at starte et dansk Planka-initiativ op. Det foregår søndag d. 12. februar kl. 14.00 hos Internationalt Forum (Griffenfeldsgade 41, 2200 København N), og alle er velkomne.

Man er meget velkommen til at melde sig til på Facebook.

Leave a Reply