jan 15 2012

Oplæg og debat med Planka.nu

Category: LS København,NyhederLS-KBH @ 04.02

I LS København har vi hen over efteråret og vinteren arrangeret en række på fire oplæg, hvor vi ser nærmere på begrebet militans i dets forskellige betydninger og i forskellige sammenhænge. Onsdag d. 18. januar byder vi ind til fjerde og sidste oplæg i serien, og det skal denne gang handle om hverdagsmilitans.

Der findes mange forskellige former for hverdagsmilitans, og som eksempel har vi valgt at fokusere på Planka.nu. Planka.nu er et initiativ, der opstod i Stockholm i 2001 med det formål at kæmpe for gratis offentlig transport. Det interessante er imidlertid måden, hvorpå de valgte at kæmpe for deres sag. Lige siden starten har formålet være at hjælpe folk til at køre “på røven” med offentlig transport, hvilket vil sige at Planka giver forskellige tips til, hvordan man kan komme rundt i byen med offentlig transport uden at betale. Derved bryder de nok loven, men de opnår samtidig direkte det, som de kæmper for, og deres metoder giver også anledning til, at de tit får mulighed for at tale deres sag i medierne. Samtidig indsamler de selvfølgelig viden om de urimelige prisudviklinger på offentlig transport samt fordelene ved at gøre det gratis, men det egentlig interessante i deres projekt er, at de formår at gøre det at køre på røven til en politisk handlen.

I København er prisen på offentlig transport steget 100% bare de sidste ti år. Efter oplægget vil vi diskutere mulighederne for et lignende initiativ i Danmark.

Plakat for Planka-oplægget

Plakat for Planka-oplægget

Arrangementet finder som sædvanlig sted i Kulturhuset Støberiet på Blågårds Plads og starter kl. 19, men det sædvanlige onsdagsfolkekøkken er desværre stadig på juleferie. Til gengæld serverer Støberiets café en lækker suppe med brød, så man går ikke forgæves, hvis man kommer lidt før oplægget.

Læs mere om Planka.nu på deres hjemmeside: http://planka.nu/ (findes også på engelsk)

Læs mere om de andre oplæg i serien på vores hjemmeside: http://libsoc.dk/?p=1998

4 Responses to “Oplæg og debat med Planka.nu”

 1. Frederik says:

  Fremover har jeg kun et skuldertræk til overs for jeres snak om solidaritet, sådan et tiltag taget i betragtning. Æv

 2. Martin says:

  Jeg betegner mig selv som socialist. Dette initiativ har intet med socialisme at gøre. Der er tale om rendyrket asocial egoisme.

  At I vil hjælpe folk til at svindle, når de kører med offentlig transport er ikke den mindste smule anderledes, end når “smarte” revisorer hjælper internationale virksomheder til at undgå skattebetaling i DK.

  Jeg græmmes virkelig over, at nogen der kalder sig socialister kommer med et sådan initiativ. Der er tale om rendyrket dyrkelse af superegoisme. FØJ!!!!!

 3. Jens Hansen says:

  Det er aktivisme for gratis offentlig transport – altså solidarisk finansieret. Det vil være med til at sikre konvertering af privatbilisme til offentlig transport.

  Det er til alle borgeres fordel at nedbringe CO2-udledningen og partikelforureningen. Og det er til alle borgeres fordel at sikre nem og billig transport. Derfor giver det mening at den offentlige transport bliver finansieret solidarisk, f.eks. over skatten.

  Aktionsformen sikrer et delmål – nem og stort set gratis transport for dem, der deltager i aktionen.

 4. Libertære Socialister » Kom til opstartsmøde for et dansk Planka-initiativ! says:

  [...] Socialister København holdt i januar et oplæg med aktivister fra den såkaldte Planka-bevægelse, der kæmper for gratis offentlig transport. [...]

Leave a Reply